Hva er en keeshond?

En keeshond er en av de aller eldste rasene av hunder som finnes på det europeiske kontinentet i dag. Gjennom flere hundre år har den møysommelig blitt avlet frem til både å være en vakthund og en hund som egner seg til familie og kos. Opprinnelig har keeshond sin avstamning fra Nederland, hvilket de fleste nok forstår ut i fra navnet.

keeshondI Nederland ble den gjerne brukt som vakthund på skip og båter, og keeshond kalles derfor noen ganger også for nederlandsk lekterhund. I tillegg ble den selvfølgelig også brukt om bord på fiskebåter, og i mange tilfeller som gårdshund på Nederlands mange pene småbruk. Under en hver omstendighet kunne denne hunderases stole på sin fantastiske hørsel og det naturlige instinktet på vakthold, som gjorde den uovertruffen i sitt virke. I tillegg til god årvåkenhet er rasen også rask og lettbent, hvilket ytterligere har forsterket dens ry som vakthund. Kroppen er kort og kompakt, men samtidig kraftig, røslig kan man nesten si. Det er altså ingen tilfeldighet at denne rasen har blitt Nederlands nasjonalhund! Den har en slags fetter i Tyskland, en rase kjent som wolfspitz eller ulvespisshund. Begge rasene er spisshunder med haler som alltid holder seg krøllet oppover langs ryggsøylen. Keeshond har imidlertid en mye tydeligere brillemarkering i fjeset enn en wolfspitz.

Til sammen finnes det nesten 50 forskjellige raser av spisshund, hvorav de aller fleste allerede ble klassifisert for rundt 150 år siden. Dette er altså raser med lang historie. Blant slektningene til keeshonden finner vi både samojed og den norske elghunden.

Nordmenn kan også ha hatt en rolle i utviklingen av keeshonden. Det var etter alt å dømme vikingene som hadde med seg spisshunder til Nederland for over 1 000 år siden, og keeshonden ble til ved at disse ble krysset med de lokale hundene i byer som Rotterdam.