Stell av keeshonder – øvelse gjør mester

Å stelle en keeshond er ikke vanskelig, men i begynnelsen kan det være en liten utfordring for nybegynnerne blant oss. Man må nemlig lære seg å børste og håndtere pelsen på riktig måte, og hunden må også tilvenne seg dette ritualet. Det er altså snakk om en slags læringsprosess for både hunden og eieren.

Caring KeeshondDet man gjør aller først, er å lære opp hunden til å stå på et bord så den kan stelles på en effektiv måte. Hvis man er heldig, så har oppdretteren allerede begynt med dette før man anskaffer hunden. Det kan ta litt tid før hunden blir vant til å stå på et bord, og særlig før den blir komfortabel med å ligge eller sitte der oppe. Noen valper blir redde i en slik situasjon, men som regel er det bare en vanesak. Man må selvfølgelig bruke belønning og straff på riktig måte for å få hunden til å godta denne noe unaturlige posisjonen og bygge opp trygghet. Det som alltid kommer godt med er likevel at en keeshond som regel alltid har lyst til å lære nye ting og tilfredsstille eieren sin.

Keeshonden røyter mye, så børsting og stell er et viktig arbeid, og en må gjøre det regelmessig hvis en ikke vil ha huset fullt av ullen pels. Det blir særlig mye røyting om våren og høsten, gjerne i rykk og napp slik at det er viktig å følge med på variasjonene. Røytingen vil også øke når ei tispe har ammet ferdig. Det er viktig å få vekk gammel underull. Keeshonden kan ha det ganske ubehagelig hvis pelsen ikke blir tatt godt vare på. Det er også svært viktig å børste hunden ordentlig før man gir den et bad, ellers kan det gå riktig ille. I verste fall kan keeshonden ende opp med en alvorlig hudinfeksjon.